Čistilna akcija

posodobljeno: 3. 2. 2021

Vabimo vas na 22. tradicionalno čistilno akcijo OČISTIMO KRANJ – Kranj ni več usran!, ki jo organizira Zveza tabornikov občine Kranj skupaj z Mestno občino Kranj.

Akcijo bomo s prijavljenimi vrtci in šolami v MO Kranj izvedli v petek, 24. 3. 2023 in z ostalimi udeleženci v soboto, 25. 3. 2023 dopoldne.

Namen akcije je, da se na celotnem območju MO Kranj očisti drobna nesnaga, ki se je nabrala. Pri čiščenju nam bo v pomoč (zemljevid) najbolj kritično onesnaženih točk v MO Kranj. Čistili bomo v skladu z navodili Komunale Kranj in občinskega štaba CZ MO Kranj.

V spletni prijavi lahko posamezniki izberete med lokacijami, kjer bi čistili.

Če se boste odločili da boste vodili čiščenje področja, ki obsega vašo krajevno skupnost ali vaše področje delovanja, nam to prosim sporočite na spodnji elektronski naslov, da uskladimo podrobnosti.

Sporočite nam:

  • Koliko oseb pričakujte?
  • Kje boste čistili?
  • Morebitno pomoč usposobljenih članov CZ MO Kranj zaradi zahtevnega čiščenja ali varovanja udeležencev ob vodotokih.
  • Koliko toplih (enolončnica) ali hladnih (sendvič) malic bi potrebovali?

Vašo udeležbo potrdite do marca 2023, vodji akcije Tei Derguti na elektronski naslov: ocistimokranj@gmail.com ali telefon: 031 701 003.

Ob pravočasni prijavi bomo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov, malico in priložnostno darilo.

Materiali za medije (klikni tu).

Kranjski taborniki v sodelovanju z občino Kranj že več kot 20. let organiziramo čistilno akcijo Očistimo Kranj - Kranj ni več usran.

Število udeležencev akcije je zadnja leta okoli 4000, naraslo pa je tudi na prek 7000. V akciji sodelujejo vse starostne skupine, od predšolskih otrok do upokojencev. Akcija se izvaja na širšem območju Kranja. Spremlja jo zanimiv program, ki se zadnja leta odvija na Glavnem trgu.

Mestna občina Kranj je poleg tega, da nas vsako leto podpre pri organizaciji, tudi prepoznala naš trud in dolgoletnemu vodji akcije Klemnu Marklju podelila listino o priznanju Mestne občine Kranj za odmevno ozaveščanje in aktivnosti na področju ekologije ter organizacijo čistilne akcije. Sodelujemo pri projektu Mojareka.si, ki povezuje čistilne akcije za čiste reke in je kranjsko akcijo izbrali kot eno izmed najbolje pripravljenih čistilnih akcij, zato so se jo odločili tudi zabeležiti z videom.

Namen akcije je vzpodbuda, da se vsaj enkrat letno lotimo čiščenja našega mesta. Velik pomen ima tudi ozaveščanje ljudi o skrbi za okolje, ki se začne v prav vsakem domu z ločevanjem in pravilnim odlaganjem odpadkov.

Zadnja leta nam je pri čiščenju v pomoč zbirnik (zemljevid) najbolj kritično onesnaženih točk v MO Kranj, ki ga lahko dopolni vsak, ki zasledi divje odlagališče. Čistimo z levjo pomočjo Komunale Kranj in občinskega štaba CZ MO Kranj ter seveda vseh udeležencev.

Poskrbimo, da bodo tudi prihodnji rodovi deležni lepot narave, ki nam jih ta ponuja. Lepo vabljeni na Očistimo Kranj - Kranj ni več usran 2022!