Dostop do centra

posodobljeno: 22.1.2010

Bela Krajina slovi po svoji zgodovini, tradicionalnih šegah, navadah in obrteh pa tudi po kraški pokrajini, brezah in Kolpi, najtoplejši reki Slovenije. Gručasta vasica Marindol leži 15 km od Črnomelja, ob cesti proti Vinici nad strugo reke Kolpe. Kraj se nahaja na tipičnem kraškem vrtačastem kamnitem svetu. Taborniški center stoji na lokaciji bivše kasarne in kasnejše šole. Le 2 km stran ležijo Adlešiči, imenovani za etnološko in folklorno zakladnico Slovenije.

pot_m2.jpg (13352 bytes) Bela Krajina, pokrajina na jugu Slovenije, je bila v nekdanji Jugoslaviji kar zapostavljena pokrajina. Na severu in vzhodu jo omejujejo Gorjanci, na zahodu pa Kočevski Rog z neprehodnimi gozdovi. Prebivalstvo je zaradi boljše naravne povezanosti zato tudi večinoma gravitiralo na sosednjo Hrvaško.
Z Gorenjske nas popelje pot mimo Ljubljane proti Ivančni Gorici. Tu lahko nadaljujemo pot proti Novemu mestu in čez Gorjance v Metliko in od tam do Adlešičev. Priporočamo pa vam, še posebej če potujete prvič, da v Ivančni Gorici zapustite Dolenjko in zavijete proti Muljavi. Tu se lahko ustavite, si ogledate Jurčičevo domačijo ter se odpočijetev Krjavljvem Obrščaku. Pot vas bo sedaj vodila naprej po razgibani Dolenjski pokrajini. Čez nekaj kilometrov lahko zavijete v vas Krka in si ogledate prelep izvir reke Krke. Pot vas bo vodila naprej proti Zagradcu, mimo zelo stare gostilne Pajčne (izvira iz 16. st.) proti Žužemberku. Pod seboj lahko vseskozi opazujete kanjon reke Krke in pa Suho Krajino na desnem bregu reke Krke. pot_m4.jpg (15364 bytes)
pot_m3.jpg (12861 bytes) Suha Krajina je zaradi še dokaj čiste Krke in primernih prostor za poletne tabore, tudi priljubljena točka tabornikov. V Žužemberku se velja malo ustaviti in si ogledati dokaj mogočen grad. Pot boste nadaljevali proti Dvoru in vasi Soteska, kjer boste zavili desno čez Krko. V vasi so razvaline mogočnega grajskega obzidja in pa enega izmed največjih grajskih vrtov v tem delu evrope. Še posebej lepo je ob avgustovskih večerih... Peljali se boste mimo Dolenskih Toplic, Kočevskih Poljan in se počasi pričenjali vzpenjati na prelaz Brezovica. Z vrha se vam bo odprl mogočen pogled na celo Belo Krajino in ob dobri vidljivosti, je mogoče videti tudi Gorski Kotor in pa bosansko hribovje.
Po dolgem spustu boste kmalu prispeli v Črnomelj, gospodarsko in kulturno središče Bele Krajine. Pot nadaljujete v smeri Vinice, tik pred mostom čez reko Lahinjo, pa zavijete desno v smeri Adlešičev. Do tja je dobrih 12 kilometrov, Marindol pa je iz Adlešičev oddaljen še 3 kilometre. Marindol je vasica na desni strani ceste, nekoliko v hrib,taborniški dom pa je že viden z glavne ceste v vasi Vrhovci. Od tu naprej vas pelje samo še klanec navzdol. pot_m5.jpg (12861 bytes)
pot_m1.jpg (15452 bytes) Do Marindola lahko pridete tudi po obkolpski poti, ki vas pripelje iz Osilnice in vas vodi mimo nešeteto tabornih prostorov, mimo Kostela, Starega trga in Vinice. Pot je izredno lepa in zanimiva po svojih naravnih lepotah, v poletnih dneh pa tudi prijetno hladna, saj je večina vseskozi v objemu mogočnih gozdnih krošenj.